Työmatkaliikunnalla osallistut ympäristötalkoisiin!

13.3.2019

Työmatkaliikunnalla osallistut ympäristötalkoisiin!

Digitaalinen työhyvinvointipalvelu, Työhyvinvointi, Liikunta, Työelämä

Tuntuuko, että pienen ihmisen on hankala vaikuttaa? Pötypuhetta! Juuri pienistä päätöksistä ja päivittäisistä teoista on ympäristötalkoot tehty! Noin 70% Suomessa syntyvistä ilmastopäästöistä on peräisin kotitalouksista ja yksittäisten kuluttajien tekemistä valinnoista. Jo kymmenellä pienellä päätöksellä pystyt säästämään yli 1000 kg CO2 vuodessa! 

Suomalaisen aiheuttamat kasvihuonepäästöt ovat vuodessa keskimäärin 10,3 t CO2e (vastaa noin 67 800 kilometrin ajoa autolla). Keskimäärin 20% päästöistä aiheutuu liikkumisesta ja juuri työmatkaliikkuminen muodostaa suuren osan arkiliikkumisestamme.

 Espoon kaupunki käynnistikin Älykkäät liikkumispalvelut –hankkeen ratkaisemaan henkilöstönsä työmatkaliikkumista. Hankkeeseen sisältyy niin jaettuja autoja, kimppakyytejä, kaupunkipyöriä yhdistettynä joukkoliikenteeseen ja kehittyvien asemanseutujen liityntäpysäköintipalveluihin. Älykkäät liikkumispalvelut -hanketta toteuttavat Espoon kaupunki yhdessä Suomen Urheiluopiston kanssa. Hanketta rahoitetaan Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytätäverkoston AIKO-rahoituksella.

 

Älykkäät liikkumispalvelut -hankkeen kehitystyössä Happy Healthy People -hyvinvointisovellusta on kehitetty motivoimaan ekologisen liikkumismuodon valintaan työmatkoilla. Keskeistä on ympäristöystävällisen liikkumisen edistäminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen arkisissa liikkumisvalinnoissa. Sovelluksen avulla voit nyt kätevästi seurata työmatkaliikunnan avulla säästämääsi hiilijalanjälkeä ja konkreettisesti nähdä, miten pienillä valinnoilla on oikeasti merkitystä!

 


 

Laskennassa oletetaan, että jokainen kävellen tai pyörällä liikuttu kilometri vähentää autoilua vastaavasti kilometrin. VTT:n Lipastolaskentajärjestelmän mukaan suomalaisen henkilöauton keskimääräinen päästö 10 kilometrille on 1,52 kg CO2e.

 

Työmatkaliikunta on yksi helpoimmista tavoista säästää hiilijalanjälkeäsi ja samalla lisäät roimasti aktiivisuutta päiviisi. Sillä miten liikut, on siis hyvin paljon merkitystä siihen, mitä kulutat – oli kyse sitten kaloreista tai hiilijalanjäljestä. Luota siis vanhaan kunnon lihasvoimaan ja ole edelläkävelijä!

 

-Milla-

Lähteet:

 

Salo, M., & Nissinen, A. (2017). Consumption choices to decrease personal carbon footprints of Finns.

https://www.sitra.fi/artikkelit/keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki/

http://lipasto.vtt.fi/yksikkopaastot/

 

« Takaisin

Kommentit 0 kpl