Sykettä Etelä-Savoon

16.2.2018

Sykettä Etelä-Savoon

Digitaalinen työhyvinvointipalvelu, Työhyvinvointi, Liikunta, Työelämä

 Työikäisten fyysinen ja psyykkinen jaksaminen on koetuksella muuttuvassa työelämässä. Digitalisaatio vaatii meiltä kykyä oppia jatkuvasti uutta ja toimia tehokkaasti sirpaleisessa työrytmissä. Hyvä fyysinen kunto auttaa tutkitusti pysymään työkykyisenä pidempään ja sietämään stressiä paremmin (Kettunen 2015). Omaa jaksamista ja fyysisestä kunnosta huolehtimista ei voi vastuuttaa työnantajalle tai esimiehelle. Työssä vietetty aika nappaa kuitenkin suurimman lohkon vuorkoaudesta ja on mahtavaa, mikäli työnantajan asenne omasta kunnosta huolehtimiseen on suotuisa ja työpaikalla pystytään jopa satsaamaan resursseja fyysistä kuntoa ja psyykkistä jaksamista edistäviin toimenpiteisiin. Oman jaksamisen haasteista on pystyttävä puhumaan esimiehen kanssa, mutta lopulta tekojen ja elämäntapamuutosten vastuu on lopulta yksilöllä itsellään.

 

Yksilön oma vastuu ja johtajien ja esimiestem esimerkki nousee keskiöön parhaillaan Etelä-Savon alueella toteutettavassa Sykettä Etelä-Savoon kampanjassa. Kampanjaa ja valmennusta toteuttaa Tanhuvaaran Urheiluopisto. Kampanja lähti liikkeelle Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin kuntayhtymän johtajan, johtajaylilääkärin Panu Peitsaron toimesta.

– Tämä lähti liikkeelle omakohtaisista tavoitteista. Mietin ensin, että alkaisin pitää Sosterin intrassa blogia, josta saisi vähän painetta omaan kuntoiluun. Sitten idea lähti vähän paisumaan, Peitsaro kertoo. (Kuntalehti 3.1.2018)

Peitsaro haastoi työhyvinvointikampanjaan mukaan kaikki maakunnan johtajat. Hän lähetti Savonlinnan paikallislehden lukijalta-palstalle jutun työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta ja haastoi samalla maakunnan julkishallinnon johtajat miettimään, mitä oman ja työntekijöiden hyvinvoinnin eteen voisi tehdä.

– Jokainen johtaja on esimerkkinä omalle organisaatiolleen. Tarkoitus on nostaa kissa pöydälle ja paperijargonin sijaan lähteä esimerkkinä suoraan tekoihin.

Sykettä Etelä-Savoon kampanjan aikana haasteeseen lähteneet johtajat valitsevat jokainen itselleen sopivan valmennuspaketin. Parhaimmillaan puolen vuoden valmennus voi sisältää kuntotestit projektin alussa ja lopussa, henkilökohtaisen ohjauksen, ryhmätapaamiset, Polarin sykemittarin sekä Happy Healthy People -mobiilivalmentajan.

Kampanjan tavoitteena ei ole kilpailla toisiaan vastaan, vaan jokainen miettii valmennusjaksolle omat henkilökohtaiset tavoitteensa. Lisäksi tavoitteena synnyttää konkreettisia ideoita siihen, millaiselle porukalle organisaatiossa toteutetaan jatkossa omaa hyvinvointikampanjaa.

-Näissä hyvinvointi- ja liikuntakampanjoissa on haasteena, että mukaan lähtevät yleensä ne, jotka liikkuvat muutenkin. Haluaisimme tukea nimenomaan niitä, joilla on enemmän vaikeuksia pärjätä oman terveytensä kanssa, sanoo Peitsaro.

Olen päässyt seuraamaan aktiivisten osallistujien keskustelua hyvinvointiprojektin etenemisestä suljetussa Facebook ryhmässä. Keskustelu on inspiroivaa ja mukavaa luettavaa, Happy Healthy People Palvelusta ollaan saatu hyvä tukiranka projektille:

”HHP- palvelu on tuonut hyvät raamit kunnonkohotuksen alkutaipaleeseen. Palvelu muistuttaa paitsi liikunnan, myös ravinnon ja levon tärkeydestä. Kivaa on seurata omaa edistystä!Kirjoittaa haasteeseen osallistunut Saara Pesonen ryhmässä.

Lähteet:

Sykettä Etelä-Savoon projektista voit lukea lisää Kuntalehden ja Itä-Savon nettiartikkeleista.

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/kuntayhtyman-johtaja-herattelee-ottamaan-tyohyvinvoinnin-vakavasti-noin-50-etela-savon-johtajaa-mukana-kuntokampanjassa/

 Kuva kaappaus Itä-Savon nettirtikkelista. https://ita-savo.fi/uutiset/urheilu/de216318-5b34-444b-b957-606ed5de8da3

Kettunen, Oili. 2015. Effects of physical activity and fitness on the psychological wellbeing of young men and working adults: associations with stress, mental resources, overweight and workability.

http://www.doria.fi/handle/10024/103576

 

 Ella

 

 

 

 

 

 

« Takaisin

Kommentit 2 kpl

 • Voi kun minä oisin tienny tuon silloin, oisin varmaan vieläkin töissä, eihän minulla paikat kestäny, kun kunto oli nii huono, eiku saikulle, mut eihä siinä köllötellessä lihakset vahvistu
  Päivi Parkkonen
 • Hei Päivi, kiitos kommentistasi.
  Nykyään oman fyysisen kunnon merkitys työkykyyn tunnistetaan ja siitä puhutaan aikaisempaa enemmän.
  Omasta kunnosta huolehtimeinen ja kremppojen kuntouttaminen kannattaa aina.
  Toivottavasti olet löytänyt sinulle sopivan liikuntamuodon :)

  Ella
  -Vierumäki
  Ella Korhonen