Työhyvinvointia Vehon tapaan -  osa 2

8.2.2018

Työhyvinvointia Vehon tapaan - osa 2

Digitaalinen työhyvinvointipalvelu, Työhyvinvointi, Liikunta, Työelämä


Vuosi sitten alkanut hyvinvointiprojekti – Veho kuntoon 2017 – päättyi tammikuun alussa Vierumäellä. Vehon projektista ja aikaisemmista kuulumisista voit lukea täältä.

Liikunnanohjaajamme Jaana summaa blogi-kirjoitukseen Vehon projektin kulkua:

Vehon KUNTOon 2017 Projektin tavoitteena oli lisätä projektiin osallistuvien työntekijöiden hyvinvointia aktiivisuudella.

Projektin aikana Vierumäen liikunnanohjaajat minä, Jaana ja kolleegani Hannele kävimme antamassa Lommilan omalla kuntosalilla vinkkejä laadukkaaseen lihaskuntoharjoitteluun.

Tukena ryhmällä on ollut käytössään Happy Healthy People- mobiilipalvelu koko vuoden projektin ajan.

Happy Healthy People -palvelun avulla veholaiset ovat saaneet henkilökohtainen harjoitus/aktiviteettiohjelma. Liikuntaohjelman isäksi palvelu antaa käyttäjälleen ohjeita ravitsemukseen ja lepoon.

Projektin alussa tammikuussa 2017, kartoitettiin jokaisen fyysisen kunnon lähtötaso ja näin kukin sai oman liikuntaohjelman. Veholaisia olikin lähemmäs 70 innokasta mukana ensimmäisellä jaksolla.

Päätösjaksossa Vierumäelle oli lähtenyt liikkeelle vain parikymmentä, mutta sitäkin innokkaampaa aktiivista itsestään huolehtijaa. Kesä oli tehnyt tehtävänsä ja innokkuus oli jonkin verran hiipunut, mutta myös talven flunssakausi verotti osallistujia.

Erittäin positiivinen asia on lopputestien tulosten paraneminen kestävyyskunnon osalta. Kestävyyskunto on kuitenkin sitä meidän 24 h jaksamista! Kuntoluokka nousi välttävästä keskitasoon, eli 35, 4 ml/kg/min (lähtötaso 33 ml, kuntoluokka välttävä). Tuo 35 ml on lukuna myös se, mihin Vierumäellä pyritään, hyvä!

Lihaskunnon osalta vatsalihasten kunto parani pääsääntöisesti kaikilla testattavilla, kuntoluokka nousi 3,4:stä (keskitasosta) 4,3:seen (hyvään). Liikuntaelimistön kunnosta kannattaa huolehtia, sillä pitää muistaa, että lihastemme ja niveltemme kunto kaipaa ja vaatii liikettä sekä kuormitusta. Tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat monesti syynä myös sairauspoissaoloihin. Liikkuvuustestissä kaikki osa-alueet paranivat.

Kehonkootumusmittaukesessa (Inbody) osallistujat saivat suurimpia positiivisia muutoksia viskeraalisen rasvan määrään. Veholaiset saavat olla ylpeitä positiivisesta muutoksesta 😊 Viskeraalirasvan kuvaaja on Inbody -testissä yksi kehonkoostumusmittauksen oleellisimmista kohdista.

Viskeraalirasvan tulos kuvaa sisäelinten ympärille ja vatsaontelon seinämiin kerääntyvän rasvan määrä, joka heikentää sisäelintein aineenvaihduntaa ja lisää huomattavasti enemmän terveysriskejä kuin esimerkiksi ihon alle reisiin, takamukseen tai käsivarsiin kerääntyvä rasva. Hyvillä terveystottumuksilla ja säännöllisellä liikunnalla voidaan vaikuttaa viskeraalirasvan määrään alentavasti.

Jokainen, jonka saamme innostumaan liikunnasta, omasta terveydestä ja hyvinvoinnista, on pelkkää plussaa.

 Vielä tsemppiä kaikille! 

Terkuin, 

Jaana Nakari, Liikunnanohjaaja, Vierumäki

Alla silmäys Vehon Happy Healthy People - palvelun manager näkymän tuloksiin.

Kerrottakoon myös että Vehon jengin koettu työkyky nousi ja koettu stressi laski. Liikuntamäärien lisääntymisellä oli siis tässäkin projektissa suotuisa vaikutus työssä jaksamiseen :) 

 

 

 

« Takaisin

Kommentit 0 kpl