Työhyvinvointia Vehon tapaan

28.6.2017

Työhyvinvointia Vehon tapaan

Digitaalinen työhyvinvointipalvelu, Työhyvinvointi, Liikunta, Työelämä, Asiakastarinat

Kun aloitimme Happy healthy People mobiilipalvelun tuotekehityksen parissa, oli työryhmällämme selkeä missio: saada työikäiset liikkumaan ja voimaan paremmin. Kuulostaa aika maalailevalta ja suurelta päämäärältä. Tuotekehityksen rullatessa eteenpäin kirkastimme itsellemme mitä oikeasti haluamme tarjota asiakkaillemme, ja kuinka todennamme että palvelumme toimii?

Muutaman alkuajan rönsyilevän hissipuheen jälkeen kiteytimme tavoitteemme seuraavanlaiseksi: Haluamme tehdä ihmisistä terveempiä ja onnellisempia liikunnan avulla. Mittarina tähän pidimme sitä, että jos yksikin asiakas per yritys löytää palvelumme avulla liikunnallisen elämäntavan tai liikkuu palvelumme avulla enemmän kuin mitä liikkuisi ilman, olemme onnistuneet. Viilasimme myös Happy Healthy People palvelun Manager- näkymää sellaiseksi, että henkilöstön lisääntyvän liikunnan vaikutukset hyvinvointiin pystyttäisiin todentamaan konkreettisesti.

Nyt, kohta vuosi palvelun lanseerauksen jälkeen, voimme seurata oikeiden asiakkaidemme tarinoita ja nähdä samalla yritysten hyvinvointiohjelmien ja liikunnallisen digipalvelun merkityksen yksilölle.

Tammikuussa 2017 pääsin starttaamaan Veho Hyötyajoneuvojen, KehäVeho Espoon ja KehäVeho Vantaan KUNTOon 2017 hyvinvointiprojektia. Projekti käynnistettiin liikunnallisella kuntotestipäivällä Vierumäellä tammikuussa. Liikunta ja kuntoilu jatkuivat viikoittain yhteisissä liikuntaryhmissä ja omatoimisen liikunnan merkeissä, Happy Healthy People at Work- palvelun sparratessa jokaista liikkumaan oman tarpeensa mukaisesti.

Ainutlaatuista ja inspiroivaa KUNTOon 2017-projektissa on työntekijöiden pyörittämät omat liikuntaryhmät, joihin henkilökunta voi käyttää 30 minuuttia työaikaa viikossa. Liikuntaryhmissä vetäjinä ja järjestelijöinä toimivat innokkaat Veholaiset itse. Ryhmiä on saanut perustaa oma kiinnostuksen ja harrastuneisuuden pohjalta. Kevään aikana tämä liikunnallinen duuniporukka on käynyt viikoittain pienryhmissä lenkillä, kuntosalilla, uimassa ja maastopyöräilemässä. Lisäksi on retkeilty Haltian luontopolulla, soudettu kirkkoveneellä, kiipeilty ja sukellettu. Veho Vantaan ja Espoon työntekijöiden liikuntamäärät ovat olleetkin kevään aikana aplodien arvoisia. Yhteensä tämä jengi on liikkunut tammi-kesäkuun aikana 161 vuorokautta 2 tuntia ja 36 minuuttia. Liikuntamäärä on kertynyt noin 75:ltä osallistujalta. Lisäksi liikunnan lisääntyessä nähtiin myös selkeät muutokset koetussa työkyvyssä. Osallistujat arvioivat koetun työkykynsä paremmaksi kesäkuussa verrattuna tammikuuhun.

Kesäkuussa tapasin Vehon ryhmän uudestaan Vierumäen liikuntapäivässä. Vierumäen liikunta- ja testipäiviin osallistujat tulevat vapaaehtoisesti omalla ajallaan.  Päivän aikana työnantaja palkitsi aktiivisimmat Happy Healthy People-liikuntaohjelmien noudattajat lenkkarilahjakorteilla. Aktiivisuutta oli seurattu Happy Healthy People at Work -Manager -sovelluksen avulla, ja jokainen aktiivisuuskisaluun osallistunut työntekijä oli antanut työnantajalle luvan omien tietojen tarkasteluun.

Parhaiten omaa liikuntaohjelmaa ja henkilökohtaista aktiivisuustavoitettaan olivat täyttäneet Veholaiset Riikka, Milla, Jari, Markku, Petri ja Marko. Riikka kertoi että projektin aikana hän oli saanut liikunnasta itselleen elämäntavan ja hyödyntänyt sovelluksesta erityisesti lihashuoltoon liittyvää videomateriaalia.  Riikka oli osallistunut myös Veholaisten omaan juoksuryhmään. Jarille puolestaan HHP:n antama liikuntaohjelman rinnalla vähintään yhtä tärkeää oli ollut oma vaimo, joka muisti patistella Jarin lenkille vähintään yhtä paljoin kuin ohjelma käski, joskus kuulemma enemmänkin. Markun arkirutiineihin taas kuului aamusali ja polkupyöräily töihin.

Markun, Riikan ja Jarin lisäksi myös muut kokivat saaneet liikuntamotivaatioon lisää tuulta ja liikunnasta monipuolisempaa kun mitä se olisi ollut ilman palvelun antamia ohjeita. Kaiken kaikkiaan kesäkuussa tapaamani Veholaiset luonnehtivat työnantajan panostusta liikunnalliseen työhyvinvointiin ”mahtavana juttuna”. Mitään ryhmäpainetta projektista ei ole kuulemma tullut, vaan itsestään huolehtimisen teeman esille nostamisen, sekä työnantajan tarjoamien liikunnan tukimahdollisuuksien katsottiin lisäävän omaa motivaatiota liikunnan lisäämiseen.

”Viikoittainen 100 prosentin liikunta-aktiivisuustavoite kyllä koukutti, jos torstaina oli vielä 60 % niin kyllä sitä tulee liikuttua vaikka väkisin loppuviikosta, niin että saa sen satasen täyteen.” Tokaisee Vierukisailun voittajajoukkueen Janne.

Seuraamme innolla Veholaisten Kuntoon projektin kulkua ja odotamme tapaamista taas loppuvuonna 2017!

Ella

 

« Takaisin

Kommentit 3 kpl

 • Onpas mukava lukea "oikeita" yritys-kokemuksia mobiilipalvelun käytöstä. Veho on onnistuneesti ja esimerkillisesti hyödyntänyt mobiilipalvelua osaksi hyvinvointiprojektiaan. Huikeita onnistumisia ja selvästi tekemisen meninkiä ja innostusta työntekijöiden keskuudessa. Erinomainen panostus tulevaisuden työkyvyn ja työhyvinvonnin tukemiseen. Vertaistuki, työkaverituki, itsensä haastaminen ja liikunnan ilon löytyminen heijastuu kuvista ja tekstistä! Onnittelut Veholaisille ja tsemppiä jatkoon! terv Oili
  Oili Kettunen
 • Moi Ella!
  Mobiilipalvelu on ollut ainakin minulle todella suuri motivaattori. Joka viikko on saatava ainakin 100% täyteen. Muutamaa viikkoa lukuun ottamatta olenkin sen saavuttanut. Pois lukien sairaana ja lomalla en ihan joka viikko. Olenkin jo Sarille (Nuutinen) kertonut huoleni sovelluksen käytöstä tämän projekti vuoden jälkeen. Olisi hyvä motivaattori myös jatkossa.
  Suurperheellisenä en pysty käyttämään sovellusta sen optimi tasolla. Vaan olen käyttänyt sitä omien mahdollisuuksieni mukaan. Ja se palvelee niinkin myös hyvin.
  Näin syksyllä voisi olla hyötyliikunta puolella sienestys ja marjastus osio. Se on hyötyliikuntana oivallista puuhaa. Kiitos!
  Harri Länsivierto Veho Lommila.
 • Kiitos Harri palautteesta, hienoa kuulla että sovellus on toiminut motivaattorina. Lisään ensi viikolla sienestyksen ja marjastuksen mukaan hyötyliikunnan lajeihin, niin pääset kirjaamaan nekin suorituksisksi:)
  Tuosta käytöstä projektivuoden jälkeen: mietitään siihen hyvä toimintamalli, niin että saatte jatkaa sovelluksen käyttöä myös yhteisen projektin jälkeen. Palataan aiheeseen.
  Mukavaa syksyä!

  Ella
  Ella Korhonen